Acties om woningisolatie te stimuleren leveren vooralsnog 50.500 kg minder CO2-uitstoot per jaar oop. En de teller loopt door.

De Gemeente Krimpenerwaard heeft woningeigenaren als proef een gratis warmtescan en isolatie-advies voor hun woning aangeboden. Hiervoor zijn ruim 3.200 huiseigenaren benaderd. 1125 woningeigenaren hebben zich aangemeld voor deze actie. Deze woningeigenaren ontvingen de warmtescan van hun woning per post. Wie zich niet aanmeldde, ontving deze niet.

De selectie van de woningen is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woningen. Het verbeteren van de isolatie van de woning draagt bij aan het verminderen van het aardgasgebruik en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelen.

83% positief

Inmiddels hebben de deelnemers hun isolatie-adviezen ontvangen. Bij navraag blijkt dat 83% van de aanmelders de actie als positief heeft ervaren, 3% was negatief, en 15% had er meer van verwacht. Een groot deel van de deelnemers die er meer van hadden verwacht waren in de veronderstelling dat behalve de voorgevel ook de zij- of achtergevel zouden worden gescand.

37% uitvoering

37% van de deelnemers heeft inmiddels isolatiemaatregelen laten uitvoeren op basis van het advies of daar voorbereidingen voor getroffen. Van de groep die dit nog niet heeft gedaan is 56% dit alsnog van plan.

Van de groep die aangeeft geen verdere actie te ondernemen is dit bij 65% omdat hun woning al voldoende geïsoleerd is.

50.500 kg minder CO2-uitstoot

Het Duurzaam Bouwloket heeft tot en met 5 mei 311 offerte-aanvragen gekregen voor isolatiemaatregelen. 51 hiervan zijn inmiddels tot uitvoering overgegaan. Dit leidt tot 50.500 kg. minder CO2 uitstoot per jaar. Dit kan nog flink oplopen als er meer aanvragers van offertes tot uitvoering overgaan. En dit valt wel te verwachten op basis van de enquête.

€ 70 subsidie voor energiebesparende materialen en producten

Gemeente Krimpenerwaard heeft in de periode juli 2020 tot april 2021 een subsidie van € 70 beschikbaar gesteld voor energiebesparende materialen en producten.  Op 22 januari hebben bijna 19.000 adressen hier een brief over ontvangen. 

Via de de website van Duurzaam Bouwloket  konden zij in een online webwinkel voor €70,- aan gratis energiebesparende producten bestellen of konden ze een aankoopbon voor energiebesparende producten of materialen declareren.

De subsidie gold onder andere voor  producten zoals LED-lampen, een waterbesparende douchekop, tochtstrips of radiatorfolie. Maar ook voor grotere ingrepen zoals materialen voor vloer-, dak- of spouwisolatie. In totaal hebben 1.660 inwoners gebruik gemaakt van deze subsidie.

foto voorbeeld warmtescan