“We kunnen niet stil blijven staan, we moeten echt aan de slag met duurzaamheid”

Hij denkt na over wat hij aanschaft en hoe hij gebruik van elektriciteit en gas kan inperken. Onlangs nam André Korenhof vergaande isolatiemaatregelen. “We kregen van de gemeente Krimpenerwaard een warmtescan met isolatieadvies aangeboden. Ik schrok me rot toen ik die scan onder ogen kreeg. Dan zie je namelijk precies waar alle warmtelekken zitten. Op basis van dat advies hebben we ons pand van midden jaren tachtig rigoureus onder handen laten nemen. Hoeveel het scheelt in energiegebruik weten we nog niet; de hele aanpak is net afgerond maar het moet energie besparen en het wooncomfort verhogen. Scheelt het ook nog in geld, dan is dat mooi meegenomen.”


Volgende generaties

“We zijn met z’n allen flink bezig onze aardbol ten gronde te richten”, stelt André. “Wij zijn ons daar erg bewust van en we doen dan ook ons best om een duurzamer bestaan te leiden. Het moet immers goed leefbaar blijven, ook voor onze eigen kinderen en kleinkinderen en de daarop volgende generaties. We dragen graag bij aan het verbeteren van de omstandigheden en dat mag best wat kosten. Wees eerlijk, de situatie is wereldwijd nu niet bepaald om vrolijk van te worden. Er zijn in het verleden ten aanzien van het milieu veel fouten gemaakt waardoor we nu achter de feiten aan lopen. Zo begrijp ik niet waarom de overheid nog steeds geen belasting heft op luchtvaartbrandstof. Dat betekent dan wel dat vliegtickets duurder worden. Prima, dan wordt er minder gevlogen; beter voor het milieu!”

Bewustwording

“We kunnen niet stil blijven staan, we moeten echt aan de slag met duurzaamheid. Het is allemaal een kwestie van bewustwording. Daar mag, of beter nog moet, wat mij betreft al op de basisscholen mee begonnen worden. Als iemand daar met enthousiasme vertelt wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven, dan komt dat echt wel over. En vervolgens kunnen de kinderen hun ouders weer opvoeden”, zegt hij met een glimlach. “Als je zelf iets - hoe klein dan ook - kunt doen om de situatie minder slecht te maken, is dat zeker de moeite waard om op te pakken. Wij hebben dat gedaan door ons huis te isoleren. We hebben zonnepanelen en we denken nog na over een warmtepomp. Maar ook met kleine dingen kun je bijdragen aan duurzaamheid. Zo neem ik als ik brood ga kopen oude broodzakjes mee. Die gebruik ik tot ze uit elkaar vallen. Als iedereen een beetje z’n best doet, zal je zien dat we echt kunnen bijdragen om het tij te keren.”