Antonie Vonk Noordegraaf heeft zijn eigen windmolen

Hij vindt alles rondom duurzaamheid heel interessant en Antonie Vonk Noordegraaf volgt de ontwikkelingen op de voet. Zijn melkveebedrijf met 98 melkkoeien en zo’n 30 stuks jongvee verbruikt per jaar rond de 45.000 kilowattuur elektriciteit. De melkrobots werken dag en nacht, zeven dagen per week, en hebben de hele dag stroom nodig. “Dankzij mijn windmolen en de zeventig zonnepanelen op het dak van de stal, ben ik voor de elektriciteit nu zelfvoorzienend.”
Energie opwekken
“Vier jaar geleden keken we wat er mogelijk was met de verhuur van daken voor zonnepanelen”, blikt Antonie terug. “Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet was een nieuwe kabel nodig. Die wilde Stedin niet aanleggen, dus dat hield toen op. Om toch zelf voor energie te zorgen, leek een windmolen me wel wat, maar ik dacht dat dat niet mocht. Van een andere boer hoorde ik dat het wel past binnen de bestemmingsplannen van Nederlek en Ouderkerk. Dus nu heb ik als eerste in de Krimpenerwaard een eigen windmolen. Ik vind het best een mooi ding. Niet al te groot, hij misstaat niet in het landschap en je hoort ‘m praktisch niet.”
Positie van de wieken
De groene mast is 15 meter hoog en de houten wieken zijn 6 meter. Het hout komt uit de Drentse bossen en de windmolen is in Groningen gemaakt. Antonie legt uit: “Je hoeft ‘m niet, zoals een traditionele molen, op de wind te zetten. De windvaan zorgt voor de juiste positie van de wieken. Mijn molen staat er sinds februari 2021 en de jaaropbrengst is ruim 21.000 kilowatt. De rest van de stroom komt van de zonnepanelen. Het zou mooi zijn als meer boeren de kans krijgen om een windmolen te plaatsen. Daarmee kan je ook ’s nachts, in het najaar en de winter zelf energie opwekken, juist op de momenten dat zonnepanelen minder opbrengst geven.”
Weidevogels
“Ik molk altijd twee keer per dag. De melkrobots doen dat drie of zelfs vier keer per dag en ik heb er bijna geen omkijken naar. Doordat ik niet meer vastzit aan de melktijden, ben ik flexibeler met de tijd. Ik heb bestuursfuncties bij Weidehof Krimpenerwaard, Agrarisch Collectief Krimpenerwaard en LTO Krimpenerwaard, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders. Ook bescherm ik de nesten van de weidevogels en probeer een leefgebied te creëren voor de jongen die daar op kunnen groeien. Vaak had ik wel 40 tot 50 nesten op mijn 50 hectare, maar dat is de laatste jaren wat minder geworden. Ik denk dat een deel van de vogels is verhuisd naar het natuurgebied dat naast ons bedrijf ligt.”