Na haar grootouders en ouders, runnen nu Emmie Verkuil-van der Bas en haar man Pieter de kaasboerderij Boer Bas aan de Tiendweg West in Ouderkerk aan den IJssel. “Wij verzorgen en melken de koeien. Mijn ouders wonen hier ook en zijn nog altijd actief in het bedrijf. Zeven dagen per week zijn ze bezig met kaasmaken.” De verschillende kazen, maar ook boter, weidemelk en eieren, werden altijd vanuit huis verkocht, maar dat is verleden tijd. Sinds 2019 is er een echte kaaswinkel.

Boenhok

“Daarvoor hebben we het oude boenhok verbouwd. Waar vroeger de melkbussen geboend werden, verkopen we nu onze rauwmelkse boerenkaas. We hebben wel 30 verschillende soorten kaas: jong, belegen of oud, allemaal van de melk van onze eigen koeien. Daar zitten verschillende ‘cum laude’ bekroonde kazen bij, zoals onze sambalkaas. We hebben ook schapen- en geitenkaas, gemaakt van melk uit Streefkerk en Kinderdijk.”

In de winkel is niet alleen kaas te vinden. Er zijn ook allerlei streekproducten, zoals aardappelen en uien rechtstreeks van het land en vruchtensappen.

Met elkaar

“We vinden het belangrijk om producten van dichtbij te halen, waardoor je niet nodeloos energie hoeft te verspillen aan transport”, zegt Emmie. “Ongeveer 90% van de producten in onze winkel is lokaal. Scharreleieren uit Zevenhuizen, boerenijs uit Haastrecht, zuivel uit Oudewater, naast de melk van onze eigen koeien. Door corona zijn we nog intensiever met duurzaamheid aan de slag gegaan. We wilden graag de kweker en winkelier uit de buurt helpen; in zo’n moeilijke periode moet je het toch met elkaar zien te rooien.”

Daarom is het assortiment inmiddels uitgebreid met groente en fruit van lokale boeren, desembrood van de lokale bakker, meelproducten van de molen, chocolade van LuuX by de Berekuil, jam uit Lekkerkerk en Berkenwoude, vlees uit Ammerstol, bier uit Schoonhoven en kleinwild uit de Zuid-Hollandse polders. En natuurlijk prachtige, verse bloemen van de kweker uit Zevenhuizen.

Rustpunt

Bij Boer Bas gaan veel streekproducten direct van de producent naar de consument. De klantenkring groeit en de klanten komen zeker niet meer alleen uit de directe omgeving. Klanten komen speciaal voor het uitgebreide assortiment. Soms belanden fietsers bijna bij toeval in de kaaswinkel, op de grens met Krimpen aan den IJssel. Boer Bas is namelijk een rustpunt op de doorgaande fietsroute dwars door de Krimpenerwaard. Menig fietser nuttigt er een heerlijk boerenijsje, een glaasje vruchtensap of een bakje koffie. “Dan kunnen ze hier even zitten en uitrusten. Ik hoop dat ze net zo van deze heerlijke plek genieten als ik.”