Achterstraat 34 in Lekkerkerk is hét adres voor een lunch, koffie met gebak, high tea, cadeautjes en streekproducten. Daar opende Sybrich van Heukelom-Burggraaf in 2018 Broodje Kadootje. Haar moeder Kunny helpt regelmatig een handje mee, zeker op vrijdag. Dan is het een drukte van jewelste in de lunchroom die ook wijkpunt is van boodschappenservice Rechtstreex

Broodje Kadootje is geopend van woensdag tot en met zaterdag. “Eventueel ga ik in de zomer ook op zondag open, afhankelijk van het weer”, licht Sybrich toe.

Zelfgemaakt

Voor de lunchroom maakt Sybrich bijna alles zelf. “Het brood niet, dat is van een bakker uit Lekkerkerk. Maar de salades zijn van mijn hand, vers en grotendeels biologisch. De benodigdheden zijn bijna allemaal afkomstig van boeren, telers en makers uit de directe omgeving. Alleen kruiden en citroenen komen van verder. Kaasboer De Cornelishoeve, die een kilometer verderop zit, levert onze kaas en de zalm komt van een lokale ambachtelijke zalmrokerij. Verder maak ik quiches en verse soepen, vooral van de seizoensgroente. Veel is vegetarisch. Zoetigheid bak ik zelf met boter van de boer, vooral naar brownies is veel vraag. Alles is gemaakt met verse, pure ingrediënten, en dat proef je!” Broodje Kadootje heeft een leuke menukaart en een gezellige sfeer om van het lekkers te genieten. Broodjes of high tea bestellen voor thuis is ook mogelijk. 

Hergebruik

In de lunchroom herinneren de vloer en de stevige schappen nog aan slijterij Burger die tientallen jaren op deze plek gevestigd was. “Waarom zou ik iets wat nog goed bruikbaar is, vervangen voor iets nieuws? In de schappen staan nu lokale vruchtensappen, Argentum bier uit Schoonhoven, granola uit Lekkerkerk, chilijam uit Gouderak en honing en kaarsjes uit Ouderkerk aan den IJssel. En nog veel meer!” Om in de duurzame sfeer te blijven, gebruikt Sybrich voor de high tea oude serviezen, gehaald bij de kringloop of gekregen van buurtbewoners. “Die mooie, oude kopjes, schoteltjes en bordjes passen hier helemaal.” 

Pakketten 

Sybrich werkt hard, maar met veel plezier. “In de coronatijd werd het wijkpunt van Rechtstreex steeds drukker. Mensen vonden het belangrijk om lokale bedrijven te ondersteunen en waren meer met hun gezondheid en voeding bezig. Bij Rechtreex bestellen klanten online verse en duurzame producten, allemaal uit onze omgeving. Vrijdag en zaterdag kunnen de klanten bij ons hun bestelde boodschappen afhalen. Het brood wordt de nacht ervoor gebakken. De groentes zijn supervers, die zijn echt net uit de grond of van het land gehaald. Je kunt ook in de winkel streek- en ambachtelijke producten kiezen en daarvan een mooi pakket laten maken. Zo’n cadeaupakket is altijd leuk, voor de gever én de ontvanger!”