Als architect was Jaap van der Laan gespecialiseerd in gezond en duurzaam bouwen. Hoewel hij nu met pensioen is, blijft hij bezig met duurzaamheid. In 1992 betrok het gezin in Bergambacht de bio-ecologische woning die Jaap zelf ontworpen heeft. Dit haalde zelfs de krant. “De woning werd aangeduid als huis van de toekomst”, verklaren Jaap en zijn vrouw Greethje. “Bij het ontwerp en de gebruikte bouwmaterialen stond de gezondheid van mens en milieu centraal. Nu zouden we dit een duurzame woning noemen, maar die term bestond toen nog niet.”

“De woning werd aangeduid als huis van de toekomst”, verklaren Jaap en zijn vrouw Greethje.

Natuurlijk

Jaap geeft aan dat over alle aspecten goed is nagedacht. “De betonvloer houdt ongezonde lucht inclusief straling uit de bodem tegen. De gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk. We gebruikten cellulose-isolatie, vervaardigd uit gerecycled krantenpapier. Het hout voor de gevel komt uit Nederlandse bossen, er is uitsluitend natuurverf gebruikt zoals Finse lijnolieverf dat met natuurlijke aardepigmenten is gekleurd. Voor het metselwerk binnen kozen we voor lichte bouwstenen waarvan de productie minder energie kost. Op het dak liggen zonnecollectoren zodat voor de warmwatervoorziening maar enkele maanden per jaar gas nodig is om bij te verwarmen. Het huis is voorzien van een centraal stofzuigsysteem voor een gezond binnenmilieu zonder fijnstof. Tijdens de nacht zorgen netvrijschakelaars ervoor dat, als er geen stroom wordt gevraagd, de elektra helemaal afgesloten wordt.”

Zonnewarmte

Op het huis en op de schuur liggen zonnepanelen. In de toekomst kan daar een warmtepomp op gaan draaien. “Nu hebben we nog een CV-ketel die werkt op propaangas, want we zijn hier niet aangesloten op het algemene gasnet”, licht Jaap toe. “Beneden is er wandverwarming; dat is effectiever dan vloerverwarming. Als bijverwarming hebben we een met hout gestookte tegelkachel in de woonkamer. De CO2-uitstoot compenseren we ruimschoots met onze bomen en houtwallen. Het huis is gericht op het zuiden en maakt dankbaar gebruik van passieve zonne-energie. We hebben speciaal HR++ glas uit België gehaald, dat was toen nog niet in Nederland verkrijgbaar. Door metaalfolie op een van de glaswanden breekt het zonlicht op een bepaalde manier. In de koude maanden, als de zon laag staat, komt zonnewarmte naar binnen en als de zon in de zomermaanden hoger staat, blijft de warmte juist buiten.”

Gasten

Greethje vertelt dat het huis zo geplaatst is dat de bestaande oude wilgen als poortwachters bij de voordeur staan. “Onze smalle, lange kavel van twee hectare is ingericht als tuin, moestuin, boomgaard en een plas met eiland. Het achterste gedeelte is weiland voor de Ouessantschaapjes. Houtwallen en bomen zorgen voor de nodige vogels.” Op het erf scharrelen kippen, kalkoenen, parelhoenders, loop- en muskuseenden vrij rond. De vroegere stal, waarvan een gedeelte nog altijd voor de kippen is, diende vanaf 2000 als kantoor voor Jaap’s architectenbureau. Nu is het gastenverblijf De Parelhoen dat via Natuurhuisje te boeken is. “Wij laten anderen graag meegenieten van deze heerlijke plek.”