Op 9 februari reikte de nieuwe burgemeester Pieter Paans de eerste Hartstikke Sociaal Bokaal prijs uit aan een ondernemer die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociaal Bokaal

De Sociaal Bokaal is een uitvloeisel van de motiemarkt uit 2019 waarbij inwoners en raadsleden met elkaar in gesprek gingen over de meest uiteenlopende ideeën. Het idee om jaarlijks in de Krimpenerwaard een ondernemer in het zonnetje te zetten die het meest heeft bijgedragen aan de sociale doelen van de gemeente Krimpenerwaard en deze ondernemer te verrassen met de Sociaal Bokaal. Behalve die ondernemer in het zonnetje te zetten, is het tevens de bedoeling om andere ondernemers te inspireren en zo sociaal werkgeverschap stimuleren.

WaardZaam

WaardZaam, het platform voor duurzame ondernemers in Krimpenerwaard, heeft de uitvoering van de bokaal ter hand genomen. Omdat het thema voor 2021 de hulp aan statushouders betrof, heeft WaardZaam de samenwerking gezocht met Krimpenerwaard Intercultureel dat zich inzet voor de integratie en participatie van statushouders in de Krimpenerwaard.

Inzendingen

Uit de veertien inzendingen van bedrijven die hun best hebben gedaan om een statushouder te begeleiden in een baan en een warm welkom te bieden, heeft een deskundige jury een winnaar gekozen. Esther van Leeuwe Op 9 februari ontving Esther van Leeuwe van Smaak van de Waard, in het prachtige monumentale pand van De Graanmaalderij waar zij de keuken gebruikt voor haar catering met streekproducten, uit handen van de burgemeester de eerste Sociaal Bokaal.

Sociaal ondernemen

Abdullah, een voormalige chef-kok uit Syrië, hielp Esther in de keuken. Zijn humus valt hier in de Krimpenerwaard erg in de smaak! Abdullah was hier om te leren, maar ondertussen heeft Esther ook veel van hem geleerd. Abdullah heeft hier veel aan gehad om zijn loopbaan in Nederland verder voort te zetten. Een win-win situatie omdat de statushouder wordt geholpen aan een baan of leerwerkplek en de ondernemer wordt geholpen met een medewerker in tijde van personeelstekort. Esther heeft Abdullah en nog een andere statushouder intensief begeleid met veel persoonlijke aandacht. De gemeente en WaardZaam hopen dat De Smaak van De Waard andere ondernemers in de Krimpenerwaard inspireert om ook sociaal te ondernemen.