Wat doen andere Krimpenerwaarders om duurzamer te leven, wonen, werken of boeren? In korte interviews vertellen zij hun verhaal.

Thomas te Grotenhuis

Zijn dagen zijn goed gevuld. Thomas te Grotenhuis werkt voor het Kennis Transfer Centrum (KTC) Zegveld, een coöperatie van boeren en andere belanghebbenden in het veenweidegebied. En hij is met zijn schoonouders vennoot in de melkveehouderij aan de Beijerscheweg in Stolwijk. “Op onze biologische boerderij houden we 90 melkkoeien”, zegt Thomas. “Daarnaast zijn we een zorgboerderij”

Lees verder

Antonie Vonk Noordegraaf

Hij vindt alles rondom duurzaamheid heel interessant en Antonie Vonk Noordegraaf volgt de ontwikkelingen op de voet. Zijn melkveebedrijf met 98 melkkoeien en zo’n 30 stuks jongvee verbruikt per jaar rond de 45.000 kilowattuur elektriciteit. “Dankzij mijn windmolen en de zeventig zonnepanelen op het dak van de stal, ben ik voor de elektriciteit nu zelfvoorzienend.”

Lees verder

Emmie Verkuil-van der Bas

Na haar grootouders en ouders, runnen nu Emmie Verkuil-van der Bas en haar man Pieter de kaasboerderij Boer Bas aan de Tiendweg West in Ouderkerk aan den IJssel. “Wij verzorgen en melken de koeien. Mijn ouders wonen hier ook en zijn nog altijd actief in het bedrijf. Zeven dagen per week zijn ze bezig met kaasmaken.”

Lees verder

Luka Biermond

Ze is jong, maar weet heel goed waarvoor ze zich wil inzetten. Luka Biemond (2002) uit Stolwijk is lid van de Klankbordgroep Jongeren die de gemeente Krimpenerwaard adviseert over zaken die jongeren raken. “Duurzaamheid is heel belangrijk voor jongeren”, stelt Luka.

Lees verder

Mariel Herreveld en Gerbrand Verkleij

Aan de Lekdijk-Oost, tussen Bergambacht en Ammerstol, ligt de Mengelmoestuin van Mariel Herreveld en Gerbrand Verkleij. Het echtpaar besloot zo’n 20 jaar geleden het roer om te gooien. Het resultaat is een andere manier van leven, waarin de natuur de hoofdrol speelt.

Lees verder

Werkplaats van Zijderlaan

Met zo’n 200 trekkende voertuigen en 280 opleggers en aanhangers zorgt Zijderlaan voor het vervoer van stukgoed-, container-, bulk- en losgestort transport, vooral gericht op de food-, feed- en bouwgrondstoffenmarkt. Leveringszekerheid staat hoog in het vaandel.

Lees verder

Wilfred Stam

Sinds september 2019 zijn de stallen van Wilfred en Gertina van Stam niet meer gevuld met vleeskuikens, maar met campers, caravans, vouwwagens en aanhangers. Het Stolwijkse pluimveebedrijf veranderde in Regiostalling Van Stam.

Lees verder

Ronald Molegraaf

Binnenkort komt Ronald Molegraaf met zijn vrouw en kinderen in Schoonhoven wonen. Hij kreeg onlangs de sleutel van het duurzame nieuwbouwhuis in Thiendenland. “Als je jonge kinderen hebt, ga je toch nadenken over je eigen ecologische voetafdruk.”

Lees verder

Piet Blanken

Piet en Marja Blanken runnen alweer ruim tien jaar hun gastenboerderij De Appelgaard in Gouderak. Vanwege het Veenweidepact stopten zij met de melkveehouderij en startten hun bed & breakfast met vergaderlocatie. Dat past binnen het pact, waarvan recreatieve ontplooiing een van de doelen is.

Lees verder

Peter de Bruin

Sinds 2009 bewoont Peter de Bruin samen met Hilda van der Sluis en hun twee kinderen rijksmonument De Bachtenaar, de fraaie wipmolen bij het riviertje de Vlist in de polder Bergambacht. Hij besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en vindt het belangrijk om zijn ecologische voetafdruk klein te houden.

Lees verder

Rob Geleijnse

Het gezin Geleijnse verruilde een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen voor een vrijstaande woning in Lekkerkerk. Daardoor moest Rob opnieuw aan de slag met duurzame aanpassingen. “Na onze verhuizing in 2020 kwamen we terecht in een huis uit 1991, met energielabel C. Dat gaf direct een veel hoger gasverbruik dan we gewend waren.”

Lees verder

Machiel van Dijk

Zijn bedrijf is gespecialiseerd in financiën en niet in milieuadviezen. Toch komt duurzaamheid wel regelmatig aan de orde. “Bijna elke investering die je in je huis doet op het gebied van duurzaamheid, zie je terug in een hogere waarde van de woning”, legt Machiel uit.”

Lees verder

Raymond de Vries

Weidehof Krimpenerwaard en het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) zetten zich in voor de bescherming van de weidevogels, zoals de grutto, tureluur en kievit. Raymond de Vries raakte hier zo’n vier jaar geleden als vrijwilliger bij betrokken. “Er werden dronevliegers gezocht en ik meldde me aan.”

Lees verder

Jaap Graveland

Met duurzaamheid en biodiversiteit is Jaap Graveland altijd bezig. Niet alleen als voorzitter van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, maar ook in en rond zijn eigen huis. "Om nog duurzamer te leven, onderzoeken mijn vrouw en ik van alles; wat er nog beter kan en welke nieuwe dingen er mogelijk zijn.”

Lees verder

Piet Speksnijder

Omdat hij geen energie wil verspillen vanwege de gevolgen voor het klimaat nam Piet Speksnijder verschillende maatregelen. Deze actieve zeventiger uit Lekkerkerk schafte zonnepanelen aan en stimuleerde zijn vier kinderen om hetzelfde te doen.

Lees verder

Mirella en Rik Sterrenburg

Voor Mirella en Rik Sterrenburg betekent duurzaamheid: bewuste keuzes maken over hoe je leeft, woont, reist en eet. “We voelen ons verbonden met onze leefomgeving”, vertelt Mirella. “We zien wat er mis gaat met de natuur, en dat gaat ons aan het hart”

Lees verder

Arne Maas en Sabine Dessart

In 2008 kwamen Arne Maas en Sabine Dessart in Stolwijk wonen. Bij hun huis zijn ze toen met een klein ecosysteem begonnen. De eerste stap was Project Steenuil. “Wij wilden hier graag steenuilen, een bedreigde diersoort in onze regio”

Lees verder

André Korenhof

André Korenhof draagt graag bij aan het verbeteren van de omstandigheden. Zo denkt hij na over wat hij aanschaft en hoe hij gebruik van elektriciteit en gas kan inperken. “We kunnen niet stil blijven staan, we moeten echt aan de slag met duurzaamheid”, stelt André.

Lees verder

Piet Blanken, Weidehof Krimpenerwaard

Weidehof Krimpenerwaard is een vereniging van agrariërs en streekbewoners die zich met agrarische natuur- en landschapsbeheer inzet voor de waard. “We willen de biodiversiteit vergroten en ons unieke landschap behouden voor toekomstige generaties”, vertelt Piet Blanken.

Lees verder

Peter de Bruin, Waardstroom

Waardstroom is opgericht door en voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard om gebruik en opwekken van duurzame energie te promoten in de eigen omgeving. Peter de Bruin: “We wilden energie opwekken en daarmee ook maatschappelijke doelen ondersteunen. Daaruit ontstond de Vereniging Waardstroom met als doel meer lokale opwekking van duurzame energie én bewustwording."

Lees verder

Evert Hogendoorn en Marco Dekker, De Vries en Verburg

Of je nu met technisch directeur Evert Hogendoorn te maken hebt of met commercieel directeur Marco Dekker, het is duidelijk dat men binnen De Vries en Verburg met passie spreekt over duurzaamheid. En het blijft niet alleen bij mooie woorden.

Lees verder

Theo Huijden

Theo Huijden woonde zijn hele leven bij De Meern aan de A12. Hij zag de snelweg door de jaren heen uitbreiden. Per 24 uur denderden er 158.200 auto’s voorbij. Lang dacht hij dat hij niets merkte van de verontreiniging totdat de gezondheid van zijn kinderen in gevaar kwam. Dat vormde voor Theo de ommekeer.

Lees verder

Sacha Silvester

Sacha Silvester houdt zich al sinds zijn middelbareschooltijd bezig met het onderwerp duurzaamheid. Het rapport ‘De grenzen aan de groei’ dat de Club van Rome in 1972 uitbracht was voor hem een wake up call.

Lees verder

Katinka Bergema en Laurent Willemsen

Katinka Bergema en Laurent Willemsen werden in 2016 verliefd op een pand uit 1878 met energielabel G. Ze kochten het en namen zich voor om het in 10 jaar tijd volledig te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst.

Lees verder

Familie Boer

Het boerenbedrijf van Yfke en haar man ligt middenin de natuur. Vanwege Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) stonden ze voor de keuze: stoppen, meedoen of weggaan. Ze overwogen te stoppen, totdat hun twee dochters aangaven het bedrijf voort te willen zetten en natuurlijk te willen gaan boeren.

Lees verder

Joeri Jansen

Joeri Jansen, 24 jaar, groeide op met verhalen over een dunner wordende ozonlaag en smeltende ijskappen. Daar waar het bij de een het ene oor in en weer uitgaat, doet Joeri zijn best om zo duurzaam mogelijk te leven. 

Lees verder

Rob Geleijnse - Lekkerkerk

Duurzame aanpassingen komen lang niet altijd alleen bij oudere woningen voor. Dat bewijst Rob Geleijnse, die samen met een aantal buren zonnepanelen liet aanleggen op het dak. “Ons huis stamt uit 2013 en is dus prima geïsoleerd”, vertelt Rob. “Maar dit was een investering die goed is voor de generaties na ons én financieel voordeel oplevert. Ik haal mijn stroomverbruik er bijvoorbeeld dik uit.”

Lees verder

Cor en Ada Boom - Bergambacht

Een quick scan van het huis om te zien waar warmte verloren gaat. De uitkomsten waren voor Cor Boom uit Bergambacht reden genoeg om in 2018 te kiezen voor een inmiddels populaire maatregel: spouwmuurisolatie. En dat had direct resultaat. “De temperatuur binnen is zoals het altijd was, maar we hoeven er veel minder voor te stoken. En ons wooncomfort is verhoogd doordat het minder tocht in huis.”

Lees verder