Binnenkort komt Ronald Molegraaf met zijn vrouw en kinderen in Schoonhoven wonen. Hij kreeg onlangs de sleutel van het duurzame nieuwbouwhuis in Thiendenland. “Als je jonge kinderen hebt, ga je toch nadenken over je eigen ecologische voetafdruk. Een van de dingen die wij deden, was investeren in dit nieuwe huis, op deze prachtige plek. Daarmee wordt onze impact op het milieu veel kleiner.”

Ronald: "Als je jonge kinderen hebt, ga je toch nadenken over je eigen ecologische voetafdruk"

Duurzame verlichting

De familie verlaat een woning uit de jaren zeventig. “Dat is wel geïsoleerd, maar niet te vergelijken met ons nieuwe huis. Dat heeft geen gasaansluiting, is voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en overal vloerverwarming. En het is uitstekend geïsoleerd. Kortom, alle laatste eisen die gesteld mogen worden aan nieuwbouw. Ook met de inrichting van het nieuwe huis houden we rekening met duurzaamheid. Zo wordt elke lamp een ledlamp.”

Ledverlichting verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur dan TL-, gloei-, halogeen- en spaarlampen. Ledlampen kunnen koel of juist warm wit licht geven. De kleurtoon wordt uitgedrukt in Kelvin of K. Hoe lager de K-waarde, hoe warmer het licht.

Warme vloer

“Voor de vloerbedekking hebben we ook een duurzame keuze gemaakt”, vertelt Ronald. “In het hele huis, met uitzondering van de sanitaire ruimtes, komt Marmoleum. Dat is gemakkelijk, sterk en gaat lang mee. Het is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is bovendien geschikt voor hergebruik.” De productie van linoleum is CO2 neutraal. Aan het einde van de levensduur is linoleum te composteren, maar dat hoeft niet. Tegenwoordig zijn er namelijk ook ‘renoleumprojecten’ die van gebruikte linoleumvloeren onder meer tafelbladen, stoelenzittingen of bloempotten maken.

Op de grens

“Wij verwachten dat we veel minder energie gaan gebruiken want nieuwbouwwoningen zijn veel energiezuiniger dan oudere huizen. Het is natuurlijk wel nog even afwachten hoeveel dit in de praktijk zal zijn. We hebben nu wel moeten investeren, maar deze woning is het zeker waard. Het is heel fijn om alles nieuw te hebben en dat alles duurzaam is. Onze nieuwe woning is ook nog eens heel centraal gelegen, op de grens van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. En we liggen op de grens van de stad en het groen. We zitten zo in het centrum van Schoonhoven, maar we kijken wel uit over een weiland.”