Tot 1 januari 2023 was het voor particulieren mogelijk om de btw via een administratief proces terug te vragen bij de Belastingdienst. Per 1 januari 2023 heeft de Rijksoverheid besloten het btw-tarief van 21 procent op materialen en arbeid te verlagen naar 0 procent . Een installateur zal de offerte en/of factuur uit brengen met 0 procent btw. Het is daardoor niet meer nodig om de btw terug te vragen.

Voorwaarden

Het btw-nultarief geldt alleen voor zonnepanelen die worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Een garage, serre, aan- of uitbouw, vakantiewoning, postcoderoosproject en appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren vallen ook onder het nultarief. Ook een pand met een woon- en werkfunctie valt onder het nultarief. Het btw-nultarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal, optimizers, omvormers en voor de aanpassing van de meterkast.

Voor werkzaamheden, zoals een dakversteviging voor de zonnepanelen, blijft het btw-tarief van 21 procent gelden. Ook over BIPV-panelen (in het gebouw/dak geïntegreerde zonnepanelen) geeft de Belastingdienst aan dat het btw-tarief van 21 procent blijft gelden voor geïntegreerde zonnepanelen, die ook fungeren als dakbedekking.

Meer informatie

Neem voor gratis advies contact op met de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket via het contactformulier(externe link). Of kijk voor meer informatie op duurzaambouwloket.nl(externe link).