“Ook een pand uit 1878 kun je verduurzamen”

Katinka Bergema en Laurent Willemsen werden in 2016 verliefd op een pand uit 1878 met energielabel G. Ze kochten het en namen zich voor om het in 10 jaar tijd volledig te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst.

Laurent: “Het pand waarin wij wonen is groot en mooi, maar niet van deze tijd. Het is zo lek als een mandje en we stoken ons helemaal gek. Onze droom is om dit pand in 10 jaar tijd volledig op te knappen zonder voorbij te gaan aan de normen van nu.” Katinka vult aan: “Als wij willen dat dit pand er over 100 jaar nog staat, moeten we verder kijken dan de dag van morgen en ons richten op de eisen zoals die in de toekomst zullen gelden. Onze plannen voor dit pand zijn extreem, ingewikkeld en groots. Veel mensen verklaren ons voor gek, maar wij vinden het leuk om te doen en te laten zien dat je een pand van 140 jaar oud kunt verduurzamen.”

Quick wins

“We zijn begonnen met de quick wins, zoals het isoleren van (een deel van) de begane grond, het realiseren van verwarming met zones en het aanschaffen van 17 zonnepanelen. Dat laatste deden we via een groots opgezette inkoopactie. De panelen zijn zo neergelegd dat we ze makkelijk los kunnen maken wanneer we in de toekomst het dak gaan vervangen”, legt Katinka uit. “We doen het stap voor stap. Als we de voorgevel in oude stijl gaan herstellen, kunnen we het enkel glas meteen vervangen en de boel goed isoleren. Het zou een gemiste kans zijn om het niet te doen. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we net zo goed voor 20 centimeter isolatie kiezen in plaats van 10. Qua kosten maakt dat verhoudingsgewijs niet zo veel meer uit.”

Investeringen terugverdienen

Laurent: “Alles wat wij doen, doen we uit liefde voor dit pand en met het oog op de lange termijn. Misschien besparen we door het toepassen van energiezuinige maatregelen 30.000 euro in 10 jaar tijd, maar onze verbouwing kost meer. En da’s oké. We verwachten onze investeringen terug te verdienen wanneer we het pand ooit gaan verkopen.” Katinka vult aan: “Daarnaast hebben we er voor die tijd ook al plezier van door een verhoging van het wooncomfort. Het lijkt me heerlijk om niet meer krampachtig deuren te hoeven sluiten om warmte binnen te houden.”