"We zien wat er mis gaat met de natuur, en dat gaat ons aan het hart"

Voor Mirella en Rik Sterrenburg betekent duurzaamheid: bewuste keuzes maken over hoe je leeft, woont, reist en eet. “We zijn beiden opgevoed met ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’. Daarnaast voelen we ons verbonden met onze leefomgeving”, vertelt Mirella. “We zien wat er mis gaat met de natuur, en dat gaat ons aan het hart. Het geeft ons een goed gevoel dat we steeds slimmer worden in keuzes maken die bijdragen aan de oplossing, in plaats van aan het probleem.”

“We nemen groene stroom en groen gas af, de verwarming staat op 18 of 19 graden, onze bank investeert alleen in duurzame bedrijven”, zegt Rik. “We gebruiken een kleine, tweedehands hybride auto, naast het openbaar vervoer. Vliegen doen we zo min mogelijk en als we het doen, compenseren we de CO2-uitstoot via TreesforAll(externe link).

Mirella en Rik Sterrenburg

Klusjes en hergebruik

Wat voeding betreft, kiezen ze het liefst voor biologisch, fairtrade en streekproducten. Mirella is vegetariër; Rik en de kinderen eten soms wel een stukje vlees. Rik is de klusjesman in huis. “Met kleine dingen, kan je al veel bereiken: tochtstrips, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop, overal ledlampen, isolatie van de warmwaterleidingen, folie achter de radiatoren en kleine ventilatoren om de warme lucht door de kamer te verspreiden. Dat vermindert niet alleen CO2-uitstoot, maar ook geld, zeker met de huidige energieprijzen!” Ook bij het aanpakken van de voortuin stond duurzaamheid centraal. De zware grindtegels gingen er uit om plaats te maken voor groen. “We hebben de tegels niet weggegooid, maar er de basis voor een houten bankje en bloembak mee gemaakt.”

Van kleine naar grote maatregelen

Mirella geeft aan dat ze eigenlijk wel aardgasvrij zouden willen wonen. “We hebben zonnepanelen en zonnecollectoren en hebben dak en vloer geïsoleerd. Als je spaargeld hebt, kun je daarin investeren; dat levert nu meer op dan de rente van de bank. Maar wil je meer en ben je, zoals wij, eigenaar van een woning uit de jaren zeventig, dan moet je lastige keuzes maken. Om in dit huis die volgende stap te kunnen maken, zijn ingrijpende maatregelen nodig: vloerverwarming, balansventilatie, (hybride)warmtepomp en inductiekoken. Maatregelen treffen voor duurzaamheid is maatwerk. We zijn hierin goed begeleid door Duurzaam Bouwloket(externe link).Onze conclusie is dat we het nu houden bij besparen en opwekken. Die keuzes zijn voor iedereen anders; al zijn de huizen in de straat precies hetzelfde, het gebruik en de mate van duurzaamheid is overal verschillend. Iedereen moet daarin zijn eigen keuzes maken. Het is en blijft maatwerk.”