"Ik vind het prettig bij te dragen aan duurzaamheid. We moeten immers zuinig met de aarde omgaan."

Omdat hij geen energie wil verspillen vanwege de gevolgen voor het klimaat nam Piet Speksnijder verschillende maatregelen. Deze actieve zeventiger uit Lekkerkerk schafte zonnepanelen aan en stimuleerde zijn vier kinderen om hetzelfde te doen. “Zes jaar geleden zijn we gestart met twaalf zonnepanelen, en afgelopen jaar hebben we dit uitgebreid tot achttien stuks. Daarmee voorzien we in onze eigen energie.”

Piet Speksnijder op de fiets
Piet Speksnijder

Laag gasverbruik

“Ik ben van plan een hybride of elektrische auto aan te schaffen, zodat ik dan grotendeels van mijn eigen stroom kan rijden. We verbruiken nog wel gas, maar niet veel, nog geen 1.000 m3 per jaar. Een hybride verwarmingsketel is vanwege ons lage gasverbruik niet zinvol. ’s Ochtends zitten we altijd in onze gesloten keuken. Daar is het behaaglijk dankzij een elektrisch kacheltje. Dan hoeft niet in het hele huis de verwarming aan. Die staat eigenlijk nooit boven de 18 graden. Omdat we heel actief zijn, is dat voldoende. Alleen als we lang stil zitten of wanneer er bezoek komt, zetten we de thermostaat hoger. Verder is de keuken gasloos doordat oven en kookplaat elektrisch zijn. Je kunt duurzaam leven zonder aan comfort in te leveren.”

Prima geïsoleerd

“Ons huis uit 1984 is gelukkig goed geïsoleerd en bij ramen en deuren heb ik tochtstrips aangebracht. We hebben een specialist laten bekijken of we nog extra moesten isoleren, maar het is al prima in orde. Ik vind het prettig bij te dragen aan duurzaamheid. We moeten immers zuinig met de aarde omgaan. Ik vraag me af of het gaat lukken om in de toekomst helemaal gasloos te zijn. Ik verwacht dat we een tussenweg moeten vinden, met groen gas en waterstofgas in combinatie met zonne- en windenergie.”

Op de fiets

“Ook op andere manieren kan iedereen werken aan duurzaamheid. Zo proberen wij op verschillende manieren het autorijden te beperken. Zowel op vakantie door onze fietsen mee te nemen, als door on boodschappen op de fiets te doen. Dat is ook goed voor de planeet. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat wij op alle fronten ons best hebben gedaan.”