“Ik haal mijn verbruik er dik uit met de zonnepanelen op mijn dak”

Duurzame aanpassingen komen lang niet altijd alleen bij oudere woningen voor. Dat bewijst Rob Geleijnse, die samen met een aantal buren zonnepanelen liet aanleggen op het dak. “Ons huis stamt uit 2013 en dus prima geïsoleerd”, vertelt Rob. “Maar dit was een investering die goed is voor de generaties na ons én financieel voordeel oplevert. Ik haal mijn stroomverbruik er bijvoorbeeld dik uit.”

Gezamenlijke keuze

Vanuit zijn werkverleden in de energiewereld hield Rob zich al vaker bezig met zonnepanelen. Maar vorig jaar besloot hij er serieus werk van te maken. “Mijn vrouw vroeg toen toevallig of de buren dit ook niet zouden willen. Zij deden mee en daarna volgden de andere buren ook. Zo konden we een mooie korting krijgen. En het ziet er ook nog eens goed uit, want alle panelen liggen nu superstrak op onze daken.”

Gratis stroom

De investering in zonnepanelen betaalt zich al snel uit, vertelt Rob. “Feitelijk betaal ik ze nu in een jaar of vijf af en daarna heb ik zo’n 20 jaar gratis stroom.” Toch is dat niet de enige reden voor zijn besluit. “Ik vind wel dat we de plicht hebben om de wereld weer iets beter achter te laten voor de volgende generaties. Mijn zoontje van 6 snapt nu ook al dat stroom ergens vandaan moet komen. Dan roept hij: ‘Kijk papa, ik kan nu Nintendo’en omdat de zon schijnt’, al heb ik overigens liever dat hij dan gewoon buiten gaat spelen.”

Wedstrijdje

Of Rob zonnepanelen zou aanraden? “Zeker. Als je huis geschikt is en je kunt het betalen, moet je het gewoon doen. Loop eens langs bij je buren en kijk wat zij ervan vinden, want met elkaar kun je vaak korting afdwingen.” En het blijkt ook nog eens een leuk wedstrijdje op te leveren. “Ja, in onze buurtapp kijken we altijd wel even wie de meeste energie heeft opgewekt. Ik overweeg al een extra paneel”, sluit Rob lachend af.

Lees ook de ervaringen van andere inwoners. Wat doen zij om duurzamer te leven, wonen, werken of boeren?