In de Krimpenerwaard beheert stichting Vlister Openlucht Baden(externe link) twee zwembaden: Ons Polderbad en Natuurlijk De Loete. Peter van Schaik, voorzitter van de stichting, vertelt vol trots over de baden en welke duurzame maatregelen er getroffen zijn. “Beide zwembaden hebben op het dak sundiscs waarin zonne-energie het water opwarmt. Bij een flinke zonnige periode hebben we de kachel zelfs helemaal niet meer nodig om het zwemwater van ongeveer 8 graden Celsius op 22 à 23 graden te krijgen. Die warmte willen we zo lang mogelijk vasthouden. Daarom dekken we het zwembad na sluitingstijd af met een isolatiedeken. Dat vertraagt de nachtelijke afkoeling.”

Peter van Schaik, voorzitter van de stichting, vertelt vol trots over welke duurzame maatregelen er getroffen zijn.

Zacht water

Het zwembad in Stolwijk is een chloorbad. Peter: “Ons Polderbad heeft geen ruimte voor natuurlijke zuivering, Natuurlijk De Loete wel. In dat zwembad, dat tussen twee natuurgebieden in ligt, zwem je in helder, zacht water; zonder chloorlucht. Allemaal dankzij het helofytenfilter, dat is het zuiveringsbassin met speciale planten, en de bak met zeventig sproeiers en zuiverend grind.” Peter legt uit dat voor schoon water ook het gedrag van de bezoeker erg belangrijk is. “Voor het zwemmen eerst minstens 30 seconden tot een minuut douchen. Onze douches zijn warm, dus dat is zeker geen straf. En niet de huid, net voordat je gaat zwemmen, tegen uitdroging insmeren met bodymilk of crème. Dat is trouwens met het schone, chloorloze water helemaal niet nodig.”

Vakantiegevoel

Niet alleen de zuivering van het zwembad veranderde, maar de hele omgeving. “Zwembad Natuurlijk De Loete onderscheidt zich van alle andere zwembaden in de Krimpenerwaard”, vindt Peter. “Bij het inrichten van de ligweide hebben we er rekening mee gehouden dat mensen graag een beetje schuin liggen, dus eigenlijk is het een omgekeerde terp met middenin een grote boom die schaduw geeft. Maar er is ook een vlak gedeelte waar kinderen kunnen spelen. De tuin is gevuld met planten die bloeien in de periode dat het zwembad geopend is, tot half september. Door al die bloemen zijn er ook veel vlinders. Een bezoek aan Natuurlijk De Loete voelt eigenlijk als een natuurlijke vakantie. Dat gevoel kunnen we versterken door een gezonde leefstijl te stimuleren. Daarom kijken we kritisch naar wat we wel en niet willen aanbieden in onze kiosk: dat moet zo veel mogelijk lekker én gezond zijn.”

Zonnepanelen

“Onze blik is altijd gericht op de toekomst. Er volgen zeker nog meer stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo willen we graag voor beide baden zonnepanelen die 100.000 kilowattuur per jaar kunnen opbrengen. Die panelen gaan er snel komen dankzij het project ‘verduurzamen maatschappelijke gebouwen’. De Rabobank betaalt de helft van de kosten voor de aanschaf en installatie.”