We wilden energie opwekken en daarmee ook maatschappelijke doelen ondersteunen.

Waardstroom is opgericht door en voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Het doel? Het gebruik en het opwekken van duurzame energie promoten in de eigen omgeving. Peter de Bruin is secretaris van Vereniging Waardstroom. “Een groep mensen wilde hun kennis inzetten om Krimpenerwaard te verduurzamen. Op dat moment, in 2012, had de politiek geen duidelijke plannen op dat gebied. Wij wel! We wilden energie opwekken en daarmee ook maatschappelijke doelen ondersteunen. Daaruit ontstond de Vereniging Waardstroom met als doel meer lokale opwekking van duurzame energie én bewustwording.”

Zonnestroominstallatie in Vlist

“We nemen de klimaatafspraken van Parijs serieus en berekenen welke bijdrage gevraagd wordt van de gemeente Krimpenerwaard en haar inwoners. De Vereniging Waardstroom zoekt daarvoor de samenwerking met de gemeente, provincie, andere energie-initiatieven en kennisplatformen. Een concreet project van de vereniging was de oprichting van de Coöperatie Waardstroom. We wilden een zonnestroominstallatie bouwen en dat is gelukt! Sinds 2020 liggen op een staldak in Vlist 204 zonnepanelen. Daarvan nemen 20 gezinnen en kleine bedrijven via het bestaande elektriciteitsnet met korting de duurzame stroom af. Zij hebben zelf geen zonnepanelen of verbruiken meer energie dan ze met hun eigen dak kunnen opwekken. Al deze afnemers vormen de coöperatie. Zij bezitten samen de installatie. Door Teruggave Energiebelasting zijn de deelnemers 15 jaar lang verzekerd van rendement op hun investering. En door mee te doen aan Waardstroom leveren zij een bijdrage aan groene stroom van eigen bodem, opgewekt zonder kolen, olie of gas.”

Deelnemers uit postcodegebieden

“We zijn druk bezig met het tweede project en hebben net het akkoord gekregen van de eigenaar. Op een staldak in Haastrecht komen 600 zonnepanelen. Van die installatie kunnen ongeveer 45 gezinnen of kleine ondernemers uit de omgeving stroom afnemen. De subsidieregeling schrijft voor dat je alleen de eigen en aansluitende postcodes mag bedienen vanuit de plek waar je de stroom opwekt. Op onze website staat duidelijk om welke postcodes het bij Zonneroos Haastrecht gaat. Mensen uit die postcodegebieden kunnen deelnemen met minimaal twee en maximaal 22 zondelen. Ook dat zijn grenzen vanuit de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Iedereen die belangstelling heeft voor Zonneroos Haastrecht of toekomstige projecten, nodig ik uit om www.waardstroom.nl(externe link) te bezoeken. Daar is alle informatie te vinden.”

Daken gezocht!

“We stoppen zeker niet bij dit tweede project. We blijven op zoek naar daken om installaties op te bouwen. Wij vinden dat alle portemonnees mee moeten kunnen doen, dus dat mensen ook al met kleine inlegbedragen kunnen deelnemen. Waardstroom heeft al volop plannen voor volgende zon-op-dakprojecten. We willen namelijk graag dat onze duurzame energie beschikbaar komt voor iedereen in Krimpenerwaard.”

Meet weten?

Stel uw vragen via info@waardstroom.nl