Aan de Lekdijk-Oost, tussen Bergambacht en Ammerstol, ligt de Mengelmoestuin(externe link) van Mariel Herreveld en Gerbrand Verkleij. “Ons eigen paradijsje”, glimlacht Mariel. “Bezoekers roepen vaak dat ze dit ook willen. Daarbij vergeten ze dat je hier het hele jaar door alle dagen van de week bezig bent, ongeacht het weer.” Het echtpaar besloot zo’n 20 jaar geleden het roer om te gooien. Het resultaat is een andere manier van leven, waarin de natuur de hoofdrol speelt. Het begon allemaal in 2006 met de aankoop van een stuk grond van 3.000 m2. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een natuurlijke tuin van ruim een hectare, ingericht volgens hun eigen mix van permacultuur, voedselbos en duurzame aspecten.

Fruit- en kruidtuin

De Mengelmoestuin(externe link) is een insectvriendelijke fruit- en kruidtuin vol bomen, struiken, planten en dieren. Mariel somt op: “Allerlei soorten fruitbomen, wilgen en notenbomen, verschillende bessenstruiken, frambozen, groenten, kruiden en nog veel meer. Alles is eetbaar of bruikbaar. We hebben kippen en hoenders voor de eieren, en we houden bijen. We hebben nu nog één groot bijenvolk voor de bestuiving van bloemen, uiteraard geholpen door wilde bijen en andere insecten.”

Alles staat door elkaar, rond de bomen en struiken, en in bakken. Oude plastic flessen zonder bodem zetten ze over jonge aanplant heen. “Zo’n fles is jarenlang bruikbaar als een soort beschermende minikas.”

Ze telen, kweken en beheren - met hulp van vrijwilligers - alles op natuurlijke en duurzame wijze, zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. “De kosmos bepaalt onze werkzaamheden: wanneer we zaaien, poten en oogsten. We volgen het ritme de natuur. Ik loop eigenlijk altijd met mijn hoofd omlaag om te kijken wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld kleefkruid: aan hoe het erbij staat, zie ik wat de juiste tijd is om te oogsten om alle kracht eruit te halen.”

Duurzaamheid

Mariel en Gerbrand leven van de opbrengst van de Mengelmoestuin. “Onder meer met jam in tientallen smaken, geneeskrachtige oliën, tincturen en zalven staan we op streekmarkten in de Krimpenerwaard en elke vierde zaterdag van de maand op de Rotterdamse Oogstmarkt. En we verkopen onze producten in de tuin die van april tot oktober op vrijdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur open is voor publiek. We willen niet vaker open en niet groter worden. Dat is voor ons ook duurzaamheid. De opbrengst is nu voldoende; meer hebben we niet nodig. Gerbrand is naast zijn bezigheden hier ook in te huren als ecologisch hovenier voor tuinonderhoud. Ik werk volledig in de Mengelmoestuin, hoewel ik het eigenlijk geen werk wil noemen. Want wat is er nu mooier dan elke dag dat doen waar je gelukkig van wordt?”