"Om nog duurzamer te leven, onderzoeken mijn vrouw en ik van alles".

Met duurzaamheid en biodiversiteit is Jaap Graveland altijd bezig. Niet alleen als voorzitter van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, maar ook in en rond zijn eigen huis. De woning is geïsoleerd met luchtzakken in de kruipruimte, spouwmuurisolatie en overal dubbelglas. En er zijn zonnepanelen. “De verwarming staat hier op 19 graden. Om nog duurzamer te leven, onderzoeken mijn vrouw en ik van alles; wat er nog beter kan en welke nieuwe dingen er mogelijk zijn.”

Jaap Graveland

Hout van eigen perceel

“Het huis had al dubbelglas. We denken na over vervanging, door hoog rendementsbeglazing; binnenkort komt daarvoor een adviseur langs. Misschien kunnen we iets met een warmtewisselaar om het water rond ons huis te benutten. Ook daarover moeten we eerst meer weten. Iets anders is het rendement van de zonnepanelen. Deze slaan in het zomerhalfjaar tussen 11.00 en 17.00 uur af, zodat het bovengrondse elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Er moeten toch mogelijkheden zijn om dit probleem te verhelpen! Verder gaan we nog kijken naar een betere houtkachel. Hout dat van ons perceel komt, gaat in de houtkachel, maar de huidige stookt niet zo zuiver. We willen graag een nieuwe die minder fijnstof uitstoot.”

Tuin- en natuurliefhebber

Op het erf heeft Jaap ook genoeg te doen. “Ik ben een tuinliefhebber en ik geniet enorm van de bloemen, insecten, vogels en andere dieren. We hebben knotwilgen waar, na de zomereik, het grootste aantal insecten op afkomt. Er broeden veel vogels in, van de kleine koolmees tot de bosuil. In onze boomgaard brengt een fazant haar jongen groot, er komen egels, eenden en hazen. Vogels kunnen in de winter genoeg bessen vinden in onze tuin met struiken als de meidoorn, sleedoorn, vlier en lijsterbes. En de klimop, niet te vergeten. Die bloeit in het najaar met onooglijke bloemetjes waar niettemin veel insecten op afkomen. Daarna komen de bessen die rijp zijn in maart, juist het moment dat er weinig voedsel te vinden is.”

Bloemenrijkdom

“Mensen die pas vanaf april kleur in hun tuin hebben, moeten eens denken aan bloembollen. Sneeuwklokjes, botanische krokussen en hyacinten geven al kleur vanaf februari én trekken insecten aan.” Ook met de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard draagt Jaap bij aan het vergroten van biodiversiteit. “We adviseren mensen wat zij in hun tuin kunnen doen. En we kijken met de beheerders hoe bermen, dijken en grasvelden kruidenrijker kunnen worden, met meer waarde voor vlinders, andere insecten en vogels, meer biodiversiteit dus. Met inzaaien en ander beheer kan je vaak al na twee of drie jaar een bloeiende berm krijgen.”

Kijk voor meer informatie of om lid te worden op de website van de NVWK(externe link) (Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard).