Ze is jong, maar weet heel goed waarvoor ze zich wil inzetten. Luka Biemond (20) uit Stolwijk is lid van de Klankbordgroep Jongeren die de gemeente Krimpenerwaard adviseert over zaken die jongeren raken.

“Duurzaamheid is heel belangrijk voor jongeren”, stelt Luka. “Het gaat immers om onze toekomst. Dus vragen we aandacht van de gemeenteraad voor de energietransitie en het klimaat. Dat was daarom een van de thema’s van het debat Jonge stemmen dat de klankbordgroep voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde. We moeten ervoor zorgen dat we minder gebruik gaan maken van fossiele brandstoffen. Maar duurzaamheid gaat ook om het stimuleren van de biodiversiteit. Daarom diende ik, samen met mijn broertje, in 2020 een motie in voor de aanleg van bloemenbermen in de Krimpenerwaard. Dat zorgt ervoor dat er meer verschillende soorten planten, insecten en vogels komen.”

Luka Biemond (20) uit Stolwijk is lid van de Klankbordgroep Jongeren.

Pompoensoep

Luka studeert in Utrecht Biologie, de richting Ecologie en Duurzaamheid. Als klein meisje zat ze bij de Jeugdnatuurwacht. “Ik had daar een moestuintje en kreeg allemaal interessante verhalen over planten en dieren te horen. Waarschijnlijk is daar mijn liefde ontstaan voor alles wat met de natuur te maken heeft. Ik ben graag buiten. Mijn hobby’s zijn onder meer fietsen en wandelen. Ik help bij de verzorging van onze kippen en vind het fijn om in de tuin en in de moestuin te werken. We kweken van alles: courgettes, pompoenen, paprika, wortels en tomaten. De boontjes lukken het ene jaar beter dan het andere. Aardappelen hebben we niet, daar is onze grond te nat voor.”

Ze eet graag groente uit de eigen moestuin, waarbij pompoensoep favoriet is. Luka: “Het eten van seizoensgroenten en lokale groenten is duurzaam en heeft veel voordelen. Het is vers, goed voor het milieu want geen of weinig transport, en makkelijker dan je denkt.”

Kleine voetafdruk

Luka schrijft voor BIOscope, het tijdschrift van de studie Biologie. “Ik geef bijvoorbeeld tips voor de moestuin, hoe je je tuin insectvriendelijk kunt maken, maar ook over hergebruik en het tegengaan van voedselverspilling.” Op allerlei manieren is Luka bezig met natuur en duurzaamheid. “Binnen mijn studie word ik heel enthousiast van losse projectjes. Zo heb ik pas een voorstel gemaakt voor een campagne om de insectenbiodiversiteit te vergroten.”

Luka vindt het belangrijk om haar CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden. “Ik wil zo min mogelijk negatieve invloed op de natuur en op het klimaat hebben. Daaraan kan iedereen al bijdragen met eenvoudige dingen zoals afval scheiden. Verder eet ik vegetarisch, kook met seizoensgroenten en zorg er, samen met mijn moeder, voor dat ik zo min mogelijk voedsel hoef weg te gooien. Ook met restjes kun je een heerlijke maaltijd maken.”