Sinds september 2019 zijn de stallen van Wilfred en Gertina van Stam niet meer gevuld met vleeskuikens, maar met campers, caravans, vouwwagens en aanhangers. Het Stolwijkse pluimveebedrijf veranderde in Regiostalling Van Stam. “Na 33 jaar stoppen met het agrarisch bedrijf, is dat een grote omschakeling”, stelt Wilfred. “Maar we zijn blij dat we de stap gezet hebben.”  

Was- en onderhoudsservice

Een onderneming benaderde Wilfred om zijn bedrijf te huren als stalling voor caravans en campers. Toen ontstond het idee om daar zelf mee aan de slag te gaan. Inmiddels heeft Regiostalling Van Stam 260 klanten. Wilfred: “Wij begonnen toen net een stallingsbedrijf in de omgeving stopte. Een deel van die klanten kwam naar ons en daarmee waren de eerste vijftig plekken gevuld.”

Via het formulier op de website kunnen de klanten regelen wanneer ze hun eigendom willen ophalen of terugbrengen. Dat kan zes dagen per week, tussen 10.00 en 20.00 uur. “De caravan of camper staat dan klaar om mee te nemen, of we zetten ‘m juist terug. We bieden stalling zonder zorgen, met veel extra’s. Onze klanten kunnen gebruik maken van de wasservice of op het terrein gratis zelf hun camper of caravan schoonmaken. Dankzij de speciaal gebouwde, veilige stelling is de bovenkant goed bereikbaar. Ook kunnen wij het onderhoud regelen, dat onze overbuurman Verkade Caravans uitvoert. En we kunnen de campers en caravans voor onze klanten voorzien van groene stroom die hier opgewekt wordt.”

Eigen trafo

Op de daken van de stallingsgebouwen liggen in totaal 3.288 zonnepanelen. “Dat waren we al van plan, maar met de kuikens konden niet overal panelen vanwege de afzuiging en dergelijke. Nu liggen de daken helemaal vol en het ziet er mooi strak uit. Dat levert bijna één megawatt elektriciteit per jaar op. Er ligt hier gelukkig een kabel van het elektriciteitsnet die dat aankan en we hebben een trafo op ons erf.”

Plannen heeft Wilfred nog genoeg. “Verder ben ik bezig met de opslag van energie om de stroomvoorziening stabiel te houden. Daarna zou ik wel iets willen met windwokkels als aanvulling op de zonnepanelen. Gelijk mooie reclame!”