“Met goede wil kun je zelf ontzettend veel doen binnen een beperkt budget”

Theo Huijden woonde zijn hele leven bij De Meern aan de A12. Hij zag de snelweg door de jaren heen uitbreiden. Per 24 uur denderden er 158.200 auto’s voorbij. Lang dacht hij dat hij niets merkte van de verontreiniging, totdat de gezondheid van zijn kinderen in gevaar kwam. Dat vormde voor Theo de ommekeer.

“Mijn oudste dochter werd tijdens een astma-aanval helemaal blauw. In de ambulance naar het ziekenhuis dacht ik: we gaan ergens wonen waar de lucht schoon is. Het werd Schoonhoven. Het is 25 minuten rijden naar de snelweg en de lucht is hier écht schoner. Onze jongste heeft geen astma meer en de diagnose van onze oudste is van ernstig bijgesteld naar regulier.”

Langzaamaan verduurzamen

“We wilden dit huis sowieso verbouwen. Het voelde logisch om het tegelijkertijd te verduurzamen. We zijn begonnen met het plaatsen van twaalf zonnepanelen. Een volgende stap was het kopen van een zonnecollector. Toen onze auto kapotging, vervingen we die door een elektrisch exemplaar. Ik had ook nog een Chevrolet uit ‘54. Ik werkte er vijf jaar aan in mijn vrije tijd, maar heb ‘m opgeofferd om een warmtepomp te kunnen betalen. Ter compensatie van de auto en warmtepomp legden we veertien zonnepanelen extra op het dak. Sinds een jaar zijn we gasloos. Onze gasleiding is inmiddels, kosteloos, verwijderd.”

Beperkt budget

“In de media hoor je regelmatig dat het verduurzamen van je huis 40.000 euro kost. Dat lijkt mij overdreven. Ook wij moeten naar ons budget kijken en kunnen niet alles in één keer doen. We zijn nu zo’n drie jaar bezig en hebben 17.500 euro uitgegeven. Gelukkig kan ik veel zelf. Op die manier besparen we ook geld. Met goede wil kun je zelf ontzettend veel doen binnen een beperkt budget. Begin bijvoorbeeld met het plakken van folie achter de radiotoren of zet de cv-ketel op 50 graden.”

Niet twijfelen, maar doen

“Niet twijfelen over verduurzamen, maar gewoon doen! Kijk niet alleen naar het financiële plaatje, want je wooncomfort wordt groter en je kosten uiteindelijk lager. En net zo belangrijk is dat het gaat om de omgeving waarin je leeft en de schone lucht die je inademt. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je (klein)kinderen.”