Met zo’n 200 trekkende voertuigen en 280 opleggers en aanhangers zorgt Zijderlaan voor het vervoer van stukgoed-, container-, bulk- en losgestort transport, vooral gericht op de food-, feed- en bouwgrondstoffenmarkt. Leveringszekerheid staat hoog in het vaandel. Als er onderweg problemen zijn met een wagen onderneemt de eigen hulpdienst actie en, indien nodig, komt de eigen takelwagen. Reparatie, onderhoud en service aan het complete wagenpark voert Zijderlaan zelf uit. Begin april 2022 verruilde de truck- en trailerservice na 35 jaar de oude werkplaats aan de Nijverheidsweg in Stolwijk voor een nieuwe verderop in de straat.

BENG

Bouwbedrijf De Vries en Verburg, ook uit Stolwijk, realiseerde het pand volgens de BENG-norm: Bijna Energie Neutraal Gebouw. De nieuwe werkplaats, tweeëneenhalf keer zo groot als de oude, heeft een oppervlakte van 40 bij 40 meter en is 11 meter hoog. Algemeen directeur Sabine Zijderlaan: “Binnen passen ruim tien complete combinaties. In de oude werkplaats, die minder hoog was, konden de trailers niet omhoog gekiept worden voor reparatie. Dat moest dan buiten gebeuren. Nu kan dat allemaal binnen, in deze werkplaats die is voorzien van de nieuwste technieken. Zo kunnen we reparaties en onderhoud aan onze trucks en trailers verrichten met nauwelijks tot geen impact op het milieu.”

Optimaal

De werkplaats voldoet aan de actuele milieueisen, ARBO- en veiligheidsvoorschriften en heeft een complete APK-straat, drie putten met een lengte van 40 meter, een vloeistofdichte vloer en een milieukelder voor de afvoer van alle vloeistoffen. De nieuwste innovaties op onderhoudsgebied zijn in de werkplaats te vinden, zoals een kraanbaan voor het tillen van zware motoren, mobiele hydraulische hefkolommen en een ingebouwd richtframe voor werkzaamheden aan carrosserie en chassis. De werkomstandigheden zijn optimaal dankzij klimaatbeheersing met afzuiging en vloerverwarming.

Toekomst

Commercieel en operationeel directeur Leo Lokker: “Dankzij onze eigen werkplaats zijn we flexibel, en leveren we snelle service. We kunnen immers alles in eigen huis uitvoeren. Dat doen we in een prachtig, energieneutraal pand. We gebruiken geen aardgas en wekken zelf onze energie en warmte op met zonnepanelen en een warmtepomp. Zo bereiken we nul op de meter. Met de bouw van deze werkplaats zijn we klaar voor de toekomst, hoe de truckwereld zich ook zal ontwikkelen.